Kiedy miałam 5 lub 6 lat, mój tata dostał swój pierwszy ekspres do kawy. Był to ręczny ekspres od mojego wujka, zaprzyjaźnionego entuzjasty kawy. Nie zaczynałam pić latte, dopóki nie byłam nastolatką, ale mój tata czasami miał dodatkowe spienione mleko, które dawał nam dziewczętom. Słodził je odrobiną syropu waniliowego. Nie zdarzało się to zbyt często, więc po prostu delektowaliśmy się spienionym mlekiem, kiedy je dostaliśmy.
Po ślubie nie mogłam uzasadnić zakupu dużego ekspresu do kawy: mój mąż rzadko pije kawę, a ja piję ją tylko raz w tygodniu. Ale kiedy rozkoszuję się filiżanką, lubię spienione mleko w ustach, jest ono grubsze i bardziej kremowe. Więc wymyśliłam kilka metod spieniania mleka bez konieczności posiadania dużego ekspresu do kawy, którymi podzielę się z wami dzisiaj!
Spis treści
Jak spienić mleko – sprawdzone metody
W przypadku wszystkich poniższych metod, podgrzewaj mleko w temperaturze od 60-68 stopni Celsjusza przed spienianiem. Jeśli nie podgrzejesz mleka wystarczająco dużo, nie będzie ono tak słodkie. Jeśli przypalisz mleko, nie będzie ono smakowało tak dobrze, jak i nie będzie się spieniało.
Również pianka może być przygotowana do picia: stuknij pojemnik do spieniania o blat, aby uzyskać duże pęcherzyki powietrza, a następnie obracaj mlekiem, aby uczynić je bardziej jednolitym.
Wstrząsanie w słoiku
Pierwsza metoda jest super prosta. Umieść podgrzane mleko w słoiku, przykręć pokrywę bardzo mocno i potrząśnij! Uwaga: jeśli mleko jest dość ciepłe, możesz trzymać słoik prze ręcznik kuchenny, aby nie poparzyć palców.
W ten sposób powstaje pianka z dużymi pęcherzykami powietrza. Nie jest to najlepsza metoda, jeśli zamierzasz spróbować nalać latte, ale działa w mgnieniu oka.
Ręczne ubijanie
Rozgrzej mleko i ubij je energicznie za pomocą trzepaczki. Uważam, że ruch w tył i w przód jest łatwiejszy niż ruch okrężny.
Pianka wytworzona tą metodą jest nieco lepsza jakościowo niż w przypadku metody słoiczkowej.
Mikser elektryczny
Podgrzać mleko. Używając miksera ręcznego, ubij mleko aż do osiągnięcia pożądanej pienistości.
W ten sposób powstaje nieco lepsza pianka niż tylko ubijając ręcznie.
Różdżka do spieniania
Podgrzej mleko. Zanurzyć różdżkę w mleku i włącz. Ubijaj, tworząc ładny wir mleka, aż do momentu, gdy spieni się do Twoich upodobań.
W ten sposób powstaje bardzo ładna piana, a różdżkę można wykorzystać również do innych celów: ubijanie małych ilości śmietany do kakao, ubijanie małych ilości płynnych składników, itp. Jest również bardzo kompaktowa, więc nie zajmuje dużo miejsca w szufladzie.
Te zasilane bateriami różdżki do spieniania można kupić online, w supermarketach i sklepach z AGD.
Blender kielichowy
Wlej ciepłe mleko do blendera i mieszaj na średnich obrotach aż do uzyskania piany. Upewnij się, że zakrywasz górę blendera przykrywką – nie chcesz, aby gorące mleko latało po całej kuchni!
Pianka jest całkiem smaczna przy użyciu tej metody: pęcherzyki powietrza są dość małe i jednolite.
Blender ręczny
Podgrzej mleko w dużym, głębokim garnku. Umieść blender ręczny w mleku, upewniając się, że ostrza są zanurzone. Włącz blender na niskie obroty i mieszaj aż do uzyskania piany.
Ta metoda tworzy ładną pianę, ale nie mogę jej naprawdę polecić, ponieważ jest bardzo niechlujna! Blender ma tendencję do plucia mlekiem wszędzie, a jeśli pojemnik, w którym mieszasz mleko nie jest wystarczająco głęboki, to przeleje się ono po całym blacie (mówię z doświadczenia). Jeśli zdecydujesz się skorzystać z tej metody, upewnij się, że używasz bardzo głębokiego garnka!
Pompka spieniająca
Można zakupić specjalną spieniacz w formie pompki. Tworzy piękną, kremową pianę.
Podgrzej mleko i wlej do pompki spieniacza. Upewnij się, że nie wypełniasz go zbytnio, ponieważ mleko rozszerza się, gdy jest spienione. Pompuj energicznie rączkę w górę i w dół przez około 10-15 sekund. Możesz potrzebować użyć podkładki, ponieważ musisz trzymać pokrywę spieniacza na dole, a mleko sprawia, że jest dość gorąco.
Pozostaw mleko na 1 minutę przed zlewaniem.
Francuska prasa
W rzeczywistości można używać prasy francuskiej tak samo jak specjalnej pompki do spieniania. To była metoda, o której opowiadał mi szwagier.
Podgrzej mleko na piecu. Wlej do francuskiej prasy i pompuj energicznie w górę i w dół, trzymając pokrywę drugą ręką, przez 10 sekund. Ponownie, nie przepełniaj prasy, ponieważ mleko będzie się rozszerzać, gdy będzie spieniane. I uważaj na wycieki!
Niech mleko odpoczywa przez 1 minutę przed nalaniem.
Szczerze mówiąc, wolałbym trochę prasę francuską od mojego dedykowanego spieniacza mleka. Służy do wielu celów (ekspres do kawy/herbaty, spieniacz do mleka itp.), a piana, którą tworzy, jest nieco lepsza do latte. Wylewka jest również węższa, co ułatwia nalewanie.
Tak więc masz to: 8 sposobów spieniania mleka bez konieczności kupowania ekspresu do kawy!
Jeśli miałabym polecić jedną metodę, byłaby to francuska prasa. Tworzy piękną pianę (zbliżyłam się najbliżej nalewania dobrej sztuki latte przy użyciu prasy francuskiej) i nie jest to narzędzie jednozadaniowe.
Drugą pozycją będzie różdżka spieniająca: jest bardzo kompaktowa i można jej używać również do ubijania innych składników.
Lubię spieniać mleko na kawę, herbatę, kakao, latte… w zasadzie za każdym razem, kiedy spożywam ciepłe mleko!
A co z Tobą? Jaki jest Twój ulubiony spieniony napój?